De 5 fases

Als je een diagnose kanker krijgt, kom je in een rollercoaster terecht. Voor je het weet, heb je talloze afspraken, waarbij er in je geprikt, geboord en gestraald wordt. 

Er gebeurt veel.

Vaak horen we van vrouwen dat ‘het’ eigenlijk pas echt begint als de behandelingen achter de rug zijn. Terwijl de omgeving dan vaak denkt dat ‘alles weer goed is’. 

Maar wat is ‘het’ eigenlijk? En waar begin je dan? En hoe ga je om met die omgeving?

Bij House of Ichō geven we informatie en handvaten om uit te vinden wat jij tijdens en na jouw behandeling(en) nodig hebt om weer een gevoel van controle te krijgen en je weer een beetje jezelf te voelen. 

"There are times that is hurts, darling. And that's ok."

Waarom ik, waarom nu?

Op het moment dat je het bericht krijgt “je hebt kanker”, gebeurt er van alles in je hoofd en in je lijf. Gevoelens van angst, verdriet, woede en machteloosheid maken zich meester van je. Je bent jezelf en je vertrouwen in je lichaam in een klap kwijt. De toekomst die je voor jezelf zag, staat op losse schroeven. Alles is uit balans. Hoe verhoud je je hier - in hemelsnaam! - toe?

waar is de handleiding- Fase 2

In zo’n periode, waarin de grond onder je voeten wegzakt en alles onduidelijk is, ontstaat direct de behoefte om de chaos te controleren en weer rust te creëren. Dat is een natuurlijke reactie. In de biologie heet dit proces: ‘homeostase’ of ‘zelfregulatie’: het in evenwicht houden van in het lichaam ondanks invloeden vanuit de omgeving.

Fase 3

Een diagnose kanker slaat je tegen de grond. Alle zekerheid is weg. Over het leven dat voor je lag. Over het leven dat je voor jezelf zag. Van het ene op het andere moment is er ‘een leven voor’ en ‘een leven na’. Kun je ooit nog onbevangen zijn?


Maar dan zet je de knop om. Er is een plan. Je gaat hier doorheen komen. Je weet dat de behandelingen lichamelijk en mentaal veel van je gaan vragen, maar je bent sterk en denkt positief. Voor jezelf en voor degenen die je liefhebt.


Terwijl je die oerkracht voelt, ben je tegelijkertijd ook kwetsbaar. Er zijn periodes dat je je alleen voelt in jouw proces, dat je bang en onzeker bent, boos en verdrietig. Soms heb je het gevoel de controle over je leven kwijt te zijn.

hervind je kracht en balans - Fase 4

Vanaf het moment dat je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid dat je kanker hebt, kom je in een overlevingsmodus. Het écht toelaten van je gevoel en je emoties kan dan gewoonweg te lastig zijn. Daarvoor moet je namelijk juist even uit de overlevingsstand kunnen stappen. 


En om dat te kunnen, moet je je er allereerst van bewust zijn dat je in een overlevingsmodus zit. Om die modus vervolgens - al is het maar voor even - te kunnen en willen loslaten, heb je een veilige omgeving nodig. 


Ik denk dat jij zelf goed kunt voelen waar je op dit moment zit en of je eraan toe bent om die modus los te laten. Een goede manier om dit te testen is door verder te lezen en de materie op je te laten inwerken. Je kunt jezelf daarbij de vraag stellen: is dit nu waar ik mee bezig wil zijn? Dan merk je het wel.

helen versus genezen- Fase 5

Ieder lichaam heeft de natuurlijke kracht om te helen. Het vernieuwt en herstelt zichzelf continue. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in geval van ziekte, is de ‘afbraak’ op sommige plekken in je lichaam echter groter dan de ‘opbouw’, en is er iets extra’s nodig. Dit kan ondersteuning van buitenaf zijn, bijvoorbeeld in de vorm van medicijnen en/of therapie. Gelukkig is er veel mogelijk en beschikbaar, maar uiteindelijk moet jouw lichaam het zelf doen. Daarom is ondersteuning ‘van binnenuit’ net zo belangrijk.


Je voelt het nu misschien niet, maar er schuilt een ENÓRME kracht in je. Ook als de balans weg is, en je ‘ziek’ bent, heb je mogelijkheden om jezelf weer sterk en ‘in control’ te voelen en om jouw zelfhelend vermogen aan te spreken en zo bij te dragen aan je welzijn en je herstel. House of Ichō helpt je om bij jezelf te onderzoeken wat jíj hiervoor in lichamelijk, psychisch en spiritueel opzicht nodig hebt, en om daarmee ook concreet aan de slag te gaan.