Yogahouding 1: 'Butterfly pose' of Lying 'Butterfly pose'

Serie Yin Yoga voor het verminderen van angst

De eerste in de serie is de ‘Butterfly pose’ or ‘Lying Butterfly pose’,

 Zorg dat je op een rustige plek zit, dat je kamer een aangename temperatuur heeft en zet eventueel mooie muziek op. Ik geef je hieronder een tip!

Ga zitten op je mat (eventueel met kussen onder je billen) met voetzolen tegen elkaar, voeten ca 30-50 cm van schaambeen af. Knieën vallen opzij. Eventueel leg je kussens onder je knieën ter ondersteuning.

Ademhalen 3 x dieper richting onderbuik, neus in en mond uit. Langzaam hoofd naar beneden laten zakken op elke uitademing. Daarna werveltje voor werveltje totdat je je eerste grens voelt. Daar blijven en ademen. Je voelt vanzelf als er meer ruimte ontstaat om verder te zakken.

Schouders ontspannen. Spieren rug en nek zoveel mogelijk de ruimte geven om los te laten.

Hou dit minimaal 3 min vol maar langer tot 10 minuten mag . Ga heel rustig, werveltje voor werveltje, uit de houding als het genoeg is en ga dan nog een aantal minuten op je rug liggen. Voel het effect.

NB als je een aandoening van je ruggenwervels hebt deze houding niet doen. Alternatief is dan de liggende butterfly. Liggen met rug en nek vlak en breed op de mat. voetzolen tegen elkaar en knieën opzij laten vallen. De knieën kun je ondersteunen met kussens.


‘Butterfly lying pose’

‘Butterfly pose’

Klik hier voor yoga houding 2: 'Dangling pose' of Legs up the wall'