De 5 voordelen van lotgenoten contact

1. "Heeft iemand anders ook…?"

Misschien voelde je je niet begrepen toen je je zorgen over kanker besprak met je gewone vriendengroep. Als je geen kanker hebt gehad, is het moeilijk om de emotionele trauma's te begrijpen die je doormaakt. Het mooie van lotgenotencontact is dat jouw zorgen gedeeld worden. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. Het contact met anderen in dezelfde situatie brengt een gevoel van opluchting en verbondenheid met zich mee omdat je voor het eerst echt gehoord en gezien wordt.

2. "Ik denk dat mijn familie zich ongemakkelijk voelt als ik over kanker praat"

Je familie en vrienden begrijpen misschien niet waarom je je down voelt, ondanks het goede nieuws van een "all-clear". Het probleem met de maatschappij is hoe het kankeroverlevenden neerzet als "dappere, inspirerende vechters", wat weinig ruimte laat voor het verwerken van wat er nou allemaal gebeurd is. Openlijk delen kan een zeer therapeutische en helende ervaring zijn, vooral omdat je wordt gehoord in een sfeer van acceptatie, begrip en aanmoediging.

3."Ik vond dit nuttig…"

Google kan een overweldigende en beangstigende plek zijn om kankeradvies te zoeken (er zijn 7,6 miljard resultaten om doorheen te worstelen!). Contact met lotgenoten is een geweldige plek om vragen te stellen aan anderen die dezelfde ervaring hebben gehad en praktisch advies kunnen bieden uit de eerste hand. Jouw verhaal en ervaringen zijn net zo waardevol als die van anderen en je hebt misschien informatie die onmisbaar is voor iemand anders.

4. "Jouw verhaal geeft me hoop"

Het is krachtig om anderen succesvolle stappen te zien zetten naar een gelukkiger en gezonder leven. Het zien van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt en die veerkracht en kracht tonen, geeft je een hernieuwd gevoel van hoop voor je eigen toekomst.

5. "Ik begin me zoveel beter te voelen"

Lotgenotencontact heeft als doel om de fysieke, mentale, emotionele en sociale gezondheid te verbeteren. Het ontvangen van emotionele steun vermindert het risico op ernstige mentale stress, wat een positief effect kan hebben op de gezondheid. Naarmate je met elkaar eventuele angsten en zorgen deelt, kun je merken dat het niveau van stress afneemt. Dit is een positief teken dat er vooruitgang wordt geboekt.

Het leven na kanker kan voelen als een ware rollercoaster van emoties, met hoogte- en dieptepunten die je soms overweldigen. En in deze rollercoaster heb je behoefte aan steun. Je hebt een goed medisch team en fantastische steun van vrienden en familie om je heen, maar het kan ook prettig zijn om te praten met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Zij begrijpen als geen ander wat jij doormaakt en kunnen een ongelooflijk waardevolle therapeutische band vormen. Samen kunnen jullie kennis en ervaringen uitdelen die jullie ondersteunen in alle ups en downs. 

Ik hoor je denken. Ja dat is wel fijn maar hoe weet ik nou dat ik iemand ontmoet die mij begrijpt, waarmee ik klik en waarmee ik echt contact wil hebben. En dat is heel begrijpelijk. En juist dat is wat de kracht is van Femke van het Buddyhuis. Zij begrijpt als geen ander op welke manier je de juiste matches kunt maken zodat je echt een klik hebt met je buddy. Dit doet ze op basis van leeftijd, soms welke vorm van kanker maar ook wat je interesses zijn en waar je woont. 

Het verhaal van Femke en het Buddyhuis

Wanneer je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Zo ook bij Femke Riel eind 2016. Toen ze enkele dagen na haar diagnose gespannen in de wachtkamer van het St. Antonius Ziekenhuis plaats nam voor de uitslag van de MRI-scan, zat daar Hester, ‘een stralende vrouw met een mutsje op’. ‘Ze had zo’n positieve uitstraling, maar ik wist meteen: zij heeft het ook.’ Haar Oncologisch chirurg bracht de dames met elkaar in contact en zo werden zij buddy’s voor elkaar gedurende het behandeltraject en daarna. Waar een arts en haar man advies kon geven over wat ze kon doen om zich beter te voelen, accepteerde ze die adviezen pas echt van haar buddy, want zij had het immers zelf meegemaakt en wist het dus uit eigen ervaring.  Die ontmoeting is het begin van de oprichting van het Buddyhuis, voor steun na de diagnose (borst)kanker.

Het Buddyhuis brengt (ex) kankerpatiënten en hun naasten samen om ervaringen te delen, als vraagbaak te fungeren, activiteiten te ontplooien en adviezen te geven om de levenskwaliteit te verbeteren, zowel voor, tijdens als na de ziekte. 

Lees meer op buddyhuis.nl.

Janneke Boshouwers

Janneke Boshouwers

Dit artikel is geschreven door Janneke, de oprichtster van House of Ichō.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief