Wat mij steun geeft
Kati
Wat mij steun geeft
09/15/2023
2 min
0

Artikel | Waarop heb ik wel invloed?

09/15/2023
2 min
0

“Toen ik het idee kreeg dat ik zelf invloed heb op mijn herstel en gezondheid, begon ik me minder als slachtoffer te voelen en pakte ik een stuk controle terug."


De diagnose kanker zet alles op zijn kop. Tijdens de behandeling en het herstel kom je steeds weer in situaties terecht waarin je je opnieuw een houding moet gaan geven. 

Kies jij alleen voor de reguliere aanpak of combineer je deze met alternatieve therapieën?  

Ga je het wondermiddel waarover tante Truus heeft verteld uitproberen? 

Waarom groeten de buren je niet meer? 

Moet je een second opinion aanvragen?

Ga je naar het huwelijksfeest van je collega, terwijl je weet dat het tonnen met energie kost en je daarna 1 week moet bijkomen?

Een ding is zeker

Er bestaat geen duidelijke handleiding voor deze heftige tijd. Je zal je iedere keer zelf weer een mening moeten vormen.

Maar er is een hulpmiddel dat jou hierbij kan helpen:.

The Circle of influence

Misschien heb je eerder van Stephen Covey gehoord. Covey was een succesvolle Amerikaanse auteur en managementgoeroe. Hij schreef onder andere de bestseller The Seven Habits of Highly Effective People.  In dit boek schrijft hij ook over de cirkel van invloed. De cirkel beschrijft hoe je, door proactief te handelen, je energie op de juiste manier inzet en je invloed op uiteenlopende situaties kan vergroten. 

Nu is kanker natuurlijk iets heel anders dan een managementvraagstuk, maar je kan de cirkel van invloed zeker gebruiken om weer wat helderheid te creëren en regie terug te pakken.

Het door Covey bedachte schema bestaat eigenlijk uit 2 cirkels, de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. 

De cirkel van betrokkenheid

Als jij je energie focust op de cirkel van betrokkenheid, als jij je druk maakt over zaken waar jij weinig invloed op hebt, kost je dat onnodig energie. Daarnaast wordt jouw cirkel van invloed kleiner, omdat je energie verspilt aan zaken waar je niets aan kunt doen. Je bent dan reactief bezig, je reageert dan vooral vanuit emoties, zoals angst of boosheid. 

Cirkel van invloed

Als jij je energie focust op de cirkel van invloed, als je je vooral bezighoudt met zaken waar je wél invloed op hebt, ben je proactief bezig. Je benut je energie op een constructieve manier. Op die manier krijg je weer meer zelfvertrouwen en houvast. Daarnaast wordt je cirkel van invloed zelfs groter. (Voorbeeld: Als je meer gaat bewegen, kan je prognose verbeteren)

Oefening

Wil jij je cirkel van invloed vergroten? 

Schrijf dan eerst even alles op waarbij jij op dit moment betrokkenheid voelt. Welke zaken spelen er? Waar maak je je druk om?

Maak nu een lijst met de zaken waarop je invloed hebt. Richt je energie de komende tijd vooral op deze zaken. 

Als je de diagnose kanker krijgt zouden deze cirkels er als volgt uit kunnen zien:Het leven met een diagnose kanker kan soms eenzaam aanvoelen ondanks alle steun die je ontvangt van je omgeving. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat er vele vormen van steun zijn. Er zijn talloze organisaties, stichtingen en mensen die zich inzetten om steun te bieden aan degenen die getroffen zijn door kanker. Ze kunnen je helpen bij het vinden van de juiste behandeling, het omgaan met bijwerkingen, het navigeren door het doolhof van medische informatie en het bieden van emotionele steun.

Het kan moeilijk zijn om hulp te vragen, maar het is een teken van kracht en moed. Het is een erkenning dat je het recht hebt om ondersteund te worden in deze uitdagende tijd. Wees niet bang om je behoeften kenbaar te maken.

Wij zijn er om je te informeren, te inspireren en je te ondersteunen bij het vinden van de steun die je nodig hebt en op de manier die voor jou fijn is. Laat je inspireren en informeren over wat jou steun kan geven en vindt daarin je eigen weg.

Reacties
Categorieën