Wat kan een ochtendroutine voor je doen
16 juni 2023 

Wat kan een ochtendroutine voor je doen


Quote: "Wat heeft een routine mij gebracht"


Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je mogelijk de verkeerde methode gebruikt. Onbewust hebben wij overal routines en habits voor. Hoe je naar je werk toe gaat, je boodschappen doet, je tanden poetst, noem maar op. Dit is inmiddels zo een routine geworden dat je er niet meer over na hoeft te denken. Door bewust naar je habits te kijken kan jij jezelf nieuwe cue’s & routines aanleren. Een duidelijke cue is hierin key, dat kan bijvoorbeeld zijn zodra de wekker gaat ( cue ) zet ik een kop thee en ga ik mediteren ( de routine ) dit geeft je rust en een lekker begin van de dag ( reward ).

Drempels overkomen

Door een routine te hebben, is de kans groter dat je ergens aan begint zonder erover na te denken. Je kent vast wel het gevoel dat je graag meer wil bewegen, maar toch moet je jezelf er iedere keer weer toe zetten om daadwerkelijk naar de sportschool te gaan of om  die yoga mat te pakken. Door jezelf aan te leren dat jij na je wekker meteen gaat bewegen, zal je merken dat je na verloop van tijd niet meer hoeft na te denken over of je nou naar de sportschool gaat of niet. Je doet het automatisch. In het boek The power of habits vind jij allerlei handvatten, tips en tricks om op een natuurlijke manier een routine op te bouwen. 

Skill power vs. will power

Je weet dat je iets wilt veranderen of leren en je gaat er alles aan doen om dat te bereiken. Maar naar een paar weken realiseer jij je dat er uiteindelijk maar weinig is veranderd. Het probleem is niet dat je iets niet wil, maar simpelweg dat je iets niet doet. Een nieuw doel begin je altijd met genoeg willpower dat heeft te maken met de dopamine die wordt aangemaakt in je hersenen. Door iets te blijven volhouden, moet je er voor zorgen dat het een onderdeel wordt van jouw skill power, oftewel: Jouw routine.  Help je mind en lijf met het ontwikkelen van routines. 

Mentale voorbereiding

Met een routine bereid je jezelf voor op iets wat komen gaat. Denk maar eens aan het laatste half uur wat je doet, voordat je gaat slapen. De kans is groot dat het altijd dezelfde stappen zijn. Terwijl jij aan je routine begint voor het slapen gaan, voel je jezelf vaak al moe worden. Dit komt omdat jouw hersenen ook gewend raken aan de patronen die jij jezelf aanleert. Je kunt je lijf dus op vrijwel alles voorbereiden door er een routine van  te maken, op deze manier wordt het bij elke herhaling uiteindelijk een 2e natuur!

Geeft rust

In tijden van stress en onrust kan het fijn zijn om een routine te hebben. Een routine geeft namelijk rust. Je weet precies waar je aan toe bent. Zo hoef je niet meer na te denken over wanneer je gaat bewegen, mediteren of lezen want je weet al dat je het iedere ochtend doet. Maak routine van dingen die je graag doet en je kunt deze altijd uitbreiden hoe beter je het onder de knie krijgt. De dag starten met een ochtendroutine levert rust op maar het is ook een stukje zelfliefde. Een moment dat even alleen om jou mag gaan: hoe fijn!

Over de schrijver
In mijn werk als Business Unit Manager bestonden mijn dagen voornamelijk uit elke dag dezelfde werkstructuur. Ik was verantwoordelijk voor het opbouwen van meerdere sales vestigingen en het introduceren van healthy habits voor mijn verkopers zodat zij altijd het maximale uit hun dag konden halen. Dit deed ik voor mijn team in de vorm van dagelijkse dag starts, evaluatie momenten en 1-op 1 coaching. Mijn werk had een hoge werkdruk en ik moest elke dag weer áán staan voor een ander. Ik vond het daarnaast heerlijk om 5 dagen per week naar de sportschool te gaan en lange dagen te maken. Zo deed ik meestal alleen krachttraining en misschien soms wat stretch oefeningen. Naast de gewichten afdeling was het yoga zaaltje, toen nog in mijn ogen de geitenwollensok afdeling, waar de uitspraak ‘my body is a temple’ groot op de muur stond. Hier kwam ik nátuurlijk nooit, want: ‘mijn schema was al vol genoeg’. Toen ik op mijn 31e kanker kreeg werd ik gedwongen om anders te gaan kijken naar mijn leven en vooral mijn lijf. Na 6 flinke rondes chemo kwam ik in remissie en door deze ervaring heb ik een andere kijk gekregen op het leven, ik heb samen met mijn partner alles verkocht in Nederland en wij zijn vertrokken naar Azie. Spullen zijn niks waard als je je gezondheid niet hebt, hier ligt de focus op samen zijn met het gezin en met zoveel mogelijk onbewerkte voeding draaien wij een gezonde maaltijd in elkaar, kijken elke dag naar de zonsondergang en spenderen veel tijd in de natuur.
Reactie plaatsen