Kom je net uit een zware behandeling na een kanker diagnose? Het dagelijkse leven kan soms best veeleisend en stressvol zijn. In deze blog neem ik je mee in mijn ervaringen en hoe ik vanuit Ayurveda en yoga weer een structuur in mijn leven heb aangebracht.
Anders kijken naar je leven en je lijf
Toen ik op mijn 31e kanker kreeg, werd ik gedwongen om anders te gaan kijken naar mijn leven en vooral mijn lijf. Zes flinke chemokuren waren er nodig om de kanker op te ruimen en van 5 dagen sporten ging ik plotseling naar niet meer zelfstandig de trap op kunnen. Dit was een vreselijke reality check dat ik mijn routines anders moest gaan indelen. Na 8 maanden behandelen kreeg ik het goeie nieuws dat ik in remissie was en dat ik nu eindelijk kon gaan werken aan het herstellen en mijn leven weer moest oppakken.
In het ziekenhuis weten ze ook niet precies hoe je dat nou precies moet doen, dat herstellen, en ik voelde me alsof ik aan het verdrinken was. Vanuit mijn werkervaring wist ik goed functioneerde op structuur en routines, maar dat was niet meer genoeg. In mijn zoektocht naar balans voor mijn lijf, maar ook mijn mind kwam ik bij Ayurveda terecht.
“ Balans voor mijn lijf, maar ook mijn mind”
Ayurveda
Ayurveda is een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer die zich vooral richt op voeding en leefstijl. Je kunt dit zien als een vorm van geneeskunde en levenswijsheid, dat gebaseerd is op drie lichaams- en persoonstypen, de dosha’s. Het gaat uit van het idee dat iedereen in te delen is in een of meerdere dosha’s. Er bestaan voor iedere dosha voedingsadviezen. Ervan uitgaande dat je gezondheid baat heeft bij heel andere dingen wanneer je een vuur-type (Pitta) bent, dan aarde (Kapha) of lucht (Vata) De kunst is om deze dosha’s in balans te krijgen door aanpassingen te doen in je voedingspatroon en bewegingspatroon. Ook wordt er veel met kruiden gewerkt om je lijf meer in balans te krijgen.
Sporten zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, zelfs een goeie nachtrust. Maar het verkleint ook risico’s op een groot aantal hart- en vaatziekten. Megabelangrijk dus om van dagelijkse beweging routine te maken en om te kijken wat bij je past.
Daar kwam toch yoga om de hoek kijken en wat blijkt? Ik heb mij nog nooit zo verbonden gevoeld met mijn lijf. Hier ben ik een routine van gaan maken en de sprongen vooruit gaven nog meer dopamine stoten en energie maar vooral nieuwsgierigheid om meer op een holistische wijze te gaan kijken naar mijn herstel.
Ik neem jullie mee in mijn huidige ochtendroutine, die mij een hoop rust, zelfliefde en balans heeft opgeleverd.
Het dagelijks ritme volgens Ayurveda
Sta op met de zon! Door rekening te houden met je biologische klok bij het indelen van je dag, kun je bij het eten, verteren, slapen, werken en sporten meer energie ervaren gedurende de dag. Daarom is elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en opstaan de basis voor balans. Nou ben ik altijd wel een ochtendgekkie geweest, maar opstaan voordat de rest van de wereld dat doet, heeft echt iets magisch! Je staat niet direct áán voor de ander, maar lekker voor jezelf! Mijn wekker gaan om 05:45 ik stap er direct uit en maak mijn bed op. Nu woon ik in Bali, dus voor mij komt de zon op om 06:20.
1. Poets je tanden en schraap je tong
Het schrapen van je tong bereidt het lichaam voor op het verteren en proeven van voedsel. Het verwijdert ook eventuele toxines die zich ’s nachts in het lichaam hebben opgehoopt. Het is belangrijk om deze gifstoffen te verwijderen, omdat ze de optimale werking van het spijsverteringsstelsel kunnen verhinderen. Ik gebruik een koperen tongschraper en schraap zo een 5x van achter naar voren, daarna poets ik mijn tanden. ( jaaaa dus voor het ontbijt)
2. Drink warm water
In de ochtend drink ik tussen de 300-900 ml warm water. Dit reinigt je darmen, bevordert je spijsvertering en verwijdert toxines die je lichaam in de nacht heeft verwerkt. ‘ff’ flink doorspoelen dat lijf! Sowieso is het beter om warm water te drinken gedurende de dag, kou vinden je ingewanden eigenlijk niet zo fijn. Thee of warm water drinken helpt je lijf bij ontgiften en bijkomend voordeel is dat je huid meer gaat stralen! Ik drink gemiddeld 2500 liter per dag.
3. Schrijven & to-do
Elke ochtend schrijf ik op wat ik op die dag wil & moet doen; een overzichtelijk lijstje wat ik kan afvinken. Dit zorgt voor extra dopamine aanmaak door mijn hersenen elke keer dat ik een vinkje kan zetten. Dit geeft mij ook rust en de kracht om ‘nee’ te zeggen op verzoeken van anderen als ik zie dat anders mijn dag te vol raakt. Energie opbouwen gaat met kleine stapjes en zeker niet lineair. Alleen door inzicht te hebben in mijn activiteiten kan ik steeds beter aanvoelen wanneer ik nog iets erbij kan hebben op een dag en daarmee kan voorkomen dat ik mijn grenzen overga.
4. Yoga/stretchen/bewegen
Je organen kun je wakker maken door te bewegen. Ik ben mij gaan focussen op het stretchen van mijn rug en heupen, die megavast waren gaan zitten door maandenlang weinig te kunnen bewegen. Beweging helpt om de bloedsomloop en bloedstroom gezond te houden en je zal gedurende de dag meer energie geven!
5. Voeden in plaats van vullen
Het is belangrijk om een uitgebalanceerd ontbijt te eten voordat ik begin met werken of leren, anders is mijn concentratie al helemaal ver te zoeken. ( hallo chemobrein ) Voedsel in ons voornaamste geneesmiddel! Ik focus mij op het eten van voldoende eiwitten, gezonde vetten uit zaden en noten, fruit en groente voor genoeg vezels.
Herstellen gaat niet over roosjes, maar door structuur aan te brengen en echt elke dag jezelf en je lijf op 1 te zetten, word je langzaam weer een klein beetje jezelf. Met deze aandacht met jezelf bezig zijn, levert onwijs veel inzichten op en kun je steeds meer dingen toevoegen aan je dagen. Stapje voor stapje, grenzen ga je ook herkennen door er een paar keer flink overheen te gaan. Weet dat je daar niet alleen in bent! Zoek lotgenootjes op en stel je vragen, maar ga ook eens bij jezelf na. Waar heb je het meeste behoefte aan, waar loop je nu nog tegenaan?