Veerkracht


Dit kan niet, dit mag niet. Ik wil mijn zoontje zien lopen en mama horen zeggen. Terwijl mijn lichaam een medisch lijdend voorwerp wordt, loopt er van mijn hoofd naar mijn hart een achtbaan van emoties.

Op mijn fysiek heb ik geen invloed. Op mijn emoties, gedachtes en gevoelens wel. Ik kan niet controleren wat me overkomt, ik kan wel beïnvloeden wat het met mij doet. En wat ik doe met wat mij overkomt.

Sinds mijn karretje de achtbaan is op gegleden, stroomt mijn hoofd over van ideeën. Een bundel columns, een werkboek om positieve gedachten te stimuleren, een webshop met prachtige hoofddoeken. Mijn hart klopt sneller als ik nadenk over alle mogelijkheden. Ik zal er uit halen wat erin zit. Geen kans voorbij laten gaan dit proces in mijn voordeel te benutten. Ik kan niet anders, zo werkt mijn hoofd en klopt mijn hart.

Als ‘kanker’ kennelijk bij mijn leven hoort, dan ‘it better be worth it‘.

Beyoncé – Freedom

‘Freedom’ is een krachtig nummer, zoals er meer staan op de laatste cd van Beyoncé. Zulke nummers zijn erg fijn om mee te zingen, op ‘los te gaan’, juist nu. In de auto naar het ziekenhuis, na een goed gesprek met de oncoloog, om goed nieuws te vieren.

In het nummer ‘Freedom’ van Beyoncé, roept Queen Bey zwarte vrouwen op veerkrachtig te zijn. Niet bij de pakken neer te zitten als het leven tegenzit. Het nummer eindigt met een citaat van de oma van haar man:

I had my ups and downs, but I always find the inner strength to pull myself up. I was served lemons, but I made lemonade.

Van het zuur iets zoets maken. Iets negatiefs ombuigen in iets positiefs.

Klik hier voor ‘Freedom’ (een live-versie, dus zonder bovenstaand citaat).

Over de schrijver
Imma Zandbergen is initiatiefnemer van Kairos. Een voelboek voor als het leven anders loopt. In 2016 bleek Imma ernstig ziek. Kort daarvoor was ze moeder geworden en ineens was ze bang het leven los te moeten laten. Er volgde een verwarrende tijd. Ze was bang. Eenzaam. Maar voelde zich ook krachtig en omringd door liefde. Het was druk van binnen. Rauw en zacht tegelijk. Imma kreeg de behoefte om woorden te geven aan alles wat ze voelde en begon te schrijven. Haar woorden gaven het verdriet vorm en bleken troostend. Nu wil ze andere mensen helpen woorden te vinden voor alles wat ze voelen. Voor hun nieuwe werkelijkheid. En zo ontstond het idee voor Kairos. Het dagboek dat op heel veel verschillende manieren vraagt: 'Hoe gaat het nou écht met jou?’ Meer informatie vind je via het linkje ‘website’ hieronder.
Reactie plaatsen