Artikel | Luister naar je lichaam en vind uit wat goed voor jou is
22 maart 2023 

Artikel | Luister naar je lichaam en vind uit wat goed voor jou is

Dit is een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. Bij House of Ichō houden we van informatie praktisch en toepasbaar maken en dat de informatie evidence based is. We willen graag eerst alles uitzoeken en onderbouwen voordat we het aan je aanbieden. Het liefst zouden we alles ondersteunen met meerdere wetenschappelijke artikelen.

Intuïtie als belangrijke bron

Maar we weten we ook dat iemands intuïtie of het luisteren naar je lichaam - hoe je het ook wilt noemen - een van de belangrijkste bronnen is gebleken om uit te vinden wat goed is voor jou: op vele vlakken, maar vooral ook met voeding. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat is het niet. We zien het als aanvullend. Wat in algemene zin goed is voor een groot deel van ‘de mensen’ hoeft dat niet in detail te zijn voor jou als individu.

Geen ‘one recipie for all’

Er is geen one recipie for all voor wat betreft voeding bij kanker. Sterker nog, we verwachten dat personalised food, net zoals personalised medicine, de toekomst is. En dat is ook waarom de feedback die je lichaam jou geeft over de voeding die je tot je neemt, zo waardevol is. Die feedback kun je gebruiken om dingen te gaan testen en nieuwe eetgewoontes te introduceren die werken voor jou.

Tweetrapsraket

Een nieuwe eetgewoonte kan met kennis beginnen, en je intuïtie brengt de finishing touch. Of het werkt andersom: dat je, luisterend naar de feedback van je lichaam, aanvoelt dat er iets is dat je eens onder de loep moet nemen. En je zult merken dat als je daarmee aan de sla gaat, je dingen uitprobeert en een nieuwe balans heb gevonden, dat je daarna iets leest of hoort dat bevestigt dat dit een goede aanpassing is geweest.

Welke feedback heeft je lichaam jou?

Als je ernaar leert luisteren, geeft jou lichaam jou namelijk hele duidelijke signalen. Deze signalen kunnen bestaan uit: een opgeblazen gevoel, buikpijn, een moe gevoel na het eten of op een bepaald moment op de dag, slecht kunnen in- of doorslapen, steeds honger of lekkere trek hebben hebben, een (te) vol gevoel hebben of houden na het eten, ontstekingen, een onrustig gevoel, een zwaar gevoel in je lichaam, weinig of minder energie hebben, hartkloppingen, een opgefokt gevoel hebben, onregelmatige stoelgang.

Als je een of meerdere van deze dingen ervaart, al dan niet rond een maaltijd, is het tijd om ook eens naar je voeding te gaan kijken. Meestal is het een veelheid van factoren die bepaalt en beïnvloedt hoe je je voelt, maar voeding is een heel belangrijk element daarin. En je kunt wel degelijk stap voor stap bij jezelf onderzoeken welke aanpassingen in je voeding voor jou een positieve verandering zouden kunnen bewerkstelligen.

Wil je hiermee aan de slag dan hebben we de volgende oefening voor je. Hij is in feite heel simpel, maar hij vraagt wel wat aandacht. 

Oefening

  1. Hou gedurende een week bij hoe je je voelt nadat je iets gegeten hebt. En of er momenten op de dag zijn dat je een van de klachten ervaart die ik hiervoor heb opgenoemd. Schrijf dit op; dat mag in steekwoorden. Het hoeven niet hele verhalen te zijn. Maak het jezelf makkelijk.
  2. Als je een of meerdere van bovenstaande klachten ervaart, voel dan in jezelf wat dit veroorzaakt zou kunnen hebben. Dat kan een bepaald voedingsmiddel zijn, maar ook een bepaald voedingspatroon. Neem voor dit zelfonderzoek even de tijd. Luister naar welk antwoord er komt. Je zult merken dat dit vrij makkelijk naar boven komt. Zeker als je het vaker oefent.
  3. Ga dan met een ding aan de slag door dit een week lang niet te eten of niet te doen. 
  4. Hervat je ‘normale’ gewoonte of eet het specifieke voedingsmiddel dat je gekozen hebt na een week weer. Betreft het een bepaald voedingsmiddel, eet dan een gewone portie, zonder iets erbij. Kijk hoe je lichaam hierop reageert. Ontstaan de sensaties weer, dan weet je dat dit iets is dat je misschien niet meer moet eten, of met mate.
  5. Herhaal dit zoveel als nodig.

Door deze methode kun je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je:

  • het beste functioneert op een overwegend plantaardig dieet dieet, maar je wel soms behoefte hebt aan eiwitten in de vorm van (wit) vlees of kaas. 
  • geen rood vlees moet eten
  • gluten/brood met mate moet eten, evenals noten, koffie en groene thee
  • weinig zuivel moet eten en als je zuivel eet, dat dit gefermenteerde zuivel is 
  • Je lekker voelt bij twee tot drie maaltijden per dag, weinig tussendoortjes, intermittent fasting en weinig suiker 

Het klinkt misschien nogal open-deurderig dat je zelf wel weet en voelt wat goed voor je is en dat is het ook wel. Maar de ervaring is dat als je zelf ervaart wat een verandering in je eetpatroon met je doet, het zoveel makkelijker is om het je eigen te maken en te integreren in je leven, dan als iemand anders je vertelt wat je wel en niet moet doen en laten.

Over de schrijver
Ik ben Janneke; Paula’s zus en Co-Founder van House of Ichō. Ik zal Paula's kennis aangevuld met de kennis en ervaringen van anderen met jullie blijven delen op dit platform.
Reactie plaatsen