OVERGAVE


Precies 4 weken na de diagnose ontvang ik de eerste strijdkrachten. Door het infuus treden ze aan. Klaar voor de strijd. Welkom.

Het zal de komende dagen bijzonder ongezellig worden daar binnen. Goed en kwaad gaan met elkaar op de vuist. Ik weet me verzekerd van krachtig materieel, het nieuwste van het nieuwste, strijders in topvorm. Fijn dat jullie er zijn.

Zak na zak druppelt de chemo binnen. Door een infuus, vakkundig aangelegd door Fred. De afdeling blijkt een kleine gemeenschap, een afspiegeling van onze samenleving. Een ruimte vol verwachtingen, vrolijkheid en iets dat wankelt op het snijvlak van imponeren en incasseren.

In deze Escape Room probeert niemand te vluchten. Als makke strijdgenoten liggen we te wachten op een piepje van het infuus. Het sein dat de strijders behoefte hebben aan meer munitie. Kom maar door, ik ben er klaar voor.

Tijdens de PET-scan vier weken geleden was absolute rust voorgeschreven: geen gezelschap, niet lezen, maar wel luisteren. De redacteur muziek koos voor mij Tame Impala, met het album Currents. Het eerste nummer van dat album heet Let it Happen. Het nummer heeft zich in ons hoofd en hart genesteld. Dit is precies ons gevoel gisteren tijdens de eerste chemo: laat maar komen.

I heard about a whirlwind that’s coming ‘round

It’s gonna carry off all that isn’t bound

And when it happens, when it happens (I won’t be holding on)

So let it happen, let it happen


Over de schrijver
Imma Zandbergen is initiatiefnemer van Kairos. Een voelboek voor als het leven anders loopt. In 2016 bleek Imma ernstig ziek. Kort daarvoor was ze moeder geworden en ineens was ze bang het leven los te moeten laten. Er volgde een verwarrende tijd. Ze was bang. Eenzaam. Maar voelde zich ook krachtig en omringd door liefde. Het was druk van binnen. Rauw en zacht tegelijk. Imma kreeg de behoefte om woorden te geven aan alles wat ze voelde en begon te schrijven. Haar woorden gaven het verdriet vorm en bleken troostend. Nu wil ze andere mensen helpen woorden te vinden voor alles wat ze voelen. Voor hun nieuwe werkelijkheid. En zo ontstond het idee voor Kairos. Het dagboek dat op heel veel verschillende manieren vraagt: 'Hoe gaat het nou écht met jou?’ Meer informatie vind je via het linkje ‘website’ hieronder.
Reactie plaatsen