Yogahouding 1: 'Butterfly pose' of Lying 'Butterfly pose'
04 juni 2022 

Yogahouding 1: 'Butterfly pose' of Lying 'Butterfly pose'

Serie Yin Yoga voor het verminderen van angst

De eerste in de serie is de ‘Butterfly pose’ or ‘Lying Butterfly pose’,

 Zorg dat je op een rustige plek zit, dat je kamer een aangename temperatuur heeft en zet eventueel mooie muziek op. Ik geef je hieronder een tip!

Ga zitten op je mat (eventueel met kussen onder je billen) met voetzolen tegen elkaar, voeten ca 30-50 cm van schaambeen af. Knieën vallen opzij. Eventueel leg je kussens onder je knieën ter ondersteuning.

Ademhalen 3 x dieper richting onderbuik, neus in en mond uit. Langzaam hoofd naar beneden laten zakken op elke uitademing. Daarna werveltje voor werveltje totdat je je eerste grens voelt. Daar blijven en ademen. Je voelt vanzelf als er meer ruimte ontstaat om verder te zakken.

Schouders ontspannen. Spieren rug en nek zoveel mogelijk de ruimte geven om los te laten.

Hou dit minimaal 3 min vol maar langer tot 10 minuten mag . Ga heel rustig, werveltje voor werveltje, uit de houding als het genoeg is en ga dan nog een aantal minuten op je rug liggen. Voel het effect.

NB als je een aandoening van je ruggenwervels hebt deze houding niet doen. Alternatief is dan de liggende butterfly. Liggen met rug en nek vlak en breed op de mat. voetzolen tegen elkaar en knieën opzij laten vallen. De knieën kun je ondersteunen met kussens.

yogahouding voor verminderen van angst


‘Butterfly lying pose’

‘Butterfly pose’

Klik hier voor yoga houding 2: 'Dangling pose' of Legs up the wall'

Over de schrijver
Eva is in Amsterdam opgeleid tot arts (AMC) en oncologisch chirurg (VUMC/Slotervaart/DdHK). Sinds 2014 werkt zij in Isala , Zwolle, met name op het gebied van borstkanker, wekedelentumoren en huidkanker. Integratieve zorg: leefstijl en evidence based complementaire zorg Sinds 2020 leidt ze de projectgroep integratieve zorg in het Isala Ziekenhuis in Zwolle met de bedoeling kennis over leefstijl- en evidence based complementaire maatregelen te kunnen inbrengen in de reguliere oncologische praktijk. Om beter te weten wat er allemaal aangeboden wordt en zelf een oordeel te kunnen vellen, heeft zij de basisopleiding Integrative medicine van de Academy of Integrative Medicine gevolgd en haar aantekening 'integratief en leefstijlarts' behaald. Dit jaar volgt zij de verdiepingsopleiding . Eva beoefent yoga sinds haar 20ste. Toen zij zelf een burn-out kreeg in 2019 ervoer ze dat Yin Yoga een van de belangrijkste ingrediënten van haar herstel was. Vanuit de wens dit voor haarzelf te verdiepen en ook voor haar patiënten beschikbaar te maken heeft zij verschillende opleidingen gevolgd. Eva geeft nu les in zwolle maar er zijn ook mogelijkheden om haar yoga lessen online te volgen. Kijk op haar website voor meer informatie
Reactie plaatsen