Wat mij energie geeft
Samantha Brown
Wat mij energie geeft
06/16/2023
2 min
0

Je eigen ochtendroutine samenstellen

06/16/2023
2 min
0


“Door een ochtendroutine ervaar ik meer rust in mijn dag en heb ik meer begrip voor mijn gevoelens, lijf en energie.”


Een ochtend routine is belangrijk om jouw dag goed te starten, met de volgende suggesties kun jij je eigen routine samenstellen.  

Blijf ’s morgens even liggen

Blijf ’s morgens voordat je opstaat nog even liggen. Begroet bewust je fysieke lichaam en maak contact met je handen, voeten, benen en armen. Geef de nieuwe dag een warm welkom. Speur je lichaam af naar eventuele pijn. Ervaar de pijnplek en stuur liefdevolle aandacht naar die plek. Wrijf zachtjes met je handen op deze plek gedurende drie minuten totdat je de pijn voelt wegtrekken. Hierna sta je op en begin je de dag!

Selfcare

Je kunt daarna beginnen met een lichte olie massage voordat je een warme douche neemt. Begin bij je voeten en werk met lange halen naar boven, neem ook je nek, gezicht en hoofdhuid mee. Na de douche droog jij je af met een ruwe badhanddoek. Door de massage stimuleer je je bloedsomloop en de huidademhaling. De massage heeft een positieve uitwerking op de inwendige organen. En zorgen voor ontspanning in je lichaam, selfcare is oh zo belangrijk en heerlijk om je dag mee te starten.

Voeg een meditatie toe aan je routine

Voor nog meer ontspanning kan het goed werken om meditatie toe te voegen aan je routine. Je kunt jezelf ontspannen door rustige muziek te beluisteren of meditatie oefeningen te doen. Ga lekker rechtop zitten en leun met je armen op de leuning van je stoel of leg je armen op je benen. Haal drie keer heel diep adem en sluit je ogen. Visualiseer iets waar je gelukkig van wordt, bijvoorbeeld een zachte ochtendzon of een mooi vers gemaaid grasveld. Probeer alle spanningen vanaf de kruin van je hoofd, via je schouders, armen en benen naar de aarde te vloeien. Adem rustig door en doe dit een paar minuten. Je mag dit zo vaak herhalen als goed voor je voelt.

Yoga heeft veel positieve effecten

Ook yoga heeft veel positieve effecten op je lichaam en ontspanning. Je kunt verschillende houdingen toevoegen aan jouw routine, doe dit rustig aan en vraag niet te veel van jezelf. Kleine stapjes worden uiteindelijk een grote vooruitgang. Oefeningen die je kunnen helpen zijn: De kleermakerszit, berghouding, boomhouding, child’s pose, zittend vooroverbuigend, boothouding, cobra en zittende twist. Je kunt oneindig veel kanten op met yoga, kies een houding waar jij je het prettigst bij voelt. Je kunt er steeds een toevoegen aan jouw routine.

Een ontbijt dat voedt

Maak een lekker voedend ontbijtje voor jezelf! Bij voorkeur warm een lekkere overnight oats bijvoorbeeld of eggs your way! Zorg dat het grootste gedeelte van jouw maaltijd gebaseerd is op eiwitten, deze geven je een lang verzadigd gevoel en ondersteunt het herstel van je spieren die je net gebruikt hebt voor yoga!

Even wandelen

Na je ontbijt kun je eventueel nog een wandeling toevoegen aan jouw routine, wandelen na een maaltijd bevordert jouw spijsvertering. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Ook hier is de regel, stapje voor stapje. Maak jouw stappendoel niet direct te groot, langzaam opbouwen zorgt voor beter resultaat, je wilt je lichaam niet te veel uitputten. Het kan ook goed helpen om meer inzicht te krijgen in je energie om na de wandeling op te schrijven hoe jij je voelt en wat je aan hersteltijd nodig hebt. Neem ook goed rust na je activiteiten zodat je lichaam kan herstellen.

Een goed slaappatroon

De laatste tip voor een goede ochtendroutine is een goed slaappatroon. Elke dag om dezelfde tijd naar bed gaan maakt het opstaan in de ochtend een stuk makkelijker. Ook hiervoor is het lekker om een routine te gaan maken zodat jouw lichaam weet wanneer het kan gaan afschakelen en klaar te maken voor een herstellende nacht! 

Reacties
Categorieën