Voeding als leefstijlfactor
Naast de reguliere behandelingen tegen kanker heb je de mogelijkheid om zelf een aantal leefstijl factoren aan te pakken om je herstel te bevorderen en/of je levenskwaliteit te verbeteren. Gezonde voeding is een van de factoren die een positief effect op je gezondheidstoestand en je levenskwaliteit hebben. In dit artikel vind je een kort overzicht over de rol van voeding na de diagnose kanker en handvaten voor wat je zelf kunt doen.
Overleg met een arts
Let er wel op dat de volgende informatie slechts een overzicht is. Jouw persoonlijke situatie vraagt wellicht om een speciale aanpak. Overleg altijd met je behandelende arts of een bepaald dieet in jouw situatie aan te raden is. Niet elke arts heeft voldoende kennis over de relatie van voeding en kanker. Indien dit het geval is kun je een doorverwijzing vragen naar 1 van de 2 poliklinieken integratieve zorg in nederland waar je vragen kunt stellen over hoe je o.a. met voeding de kans kan verkleinen dat de ziekte terugkomt, de klachten te verminderen of te voorkomen door je voedingspatroon aan te passen. Binnenkort zullen wij hier ook een online aanbod aan toevoegen omdat de afstand naar 1 van deze poli's te groot kan zijn.
Voeding zien als aanvullend medicijn is al eeuwenoud
Het idee om kanker met behulp van een bepaald eetpatroon te behandelen bestaat al een tijdje. Al in de vorige eeuw werden voedingstherapieën voor kankerpatiënten ontwikkeld. De vroege pioniers werden door gebrek aan bewijs vaak als kwakzalvers afgeschilderd. Inmiddels wint voeding als ondersteunende factor ook in de reguliere geneeskunde steeds meer aan terrein. We weten meer over de invloed die voeding heeft op preventie, de behandeling en het herstel na kanker.
Helaas kan kanker -zover we weten- niet door het volgen van een bepaald voedingspatroon worden genezen, maar voeding heeft wel degelijk invloed op onze gezondheid. Wat kan gezonde voeding concreet voor je betekenen?
- Versterking van het immuunsysteem
- Ondersteuning van organen, vooral lever en maag
- Verbetering en behoud van kwaliteit van leven
- Voorkomen van gewichtsverlies
- Mogelijk minder bijwerkingen tijdens de behandelingen
- Sneller herstel na behandelingen
- Preventie van ziekte
Genoeg redenen om je te verdiepen in gezonde voeding. We eten meerdere keren per dag en kunnen – door de keuzes die we maken- ons lichaam ondersteunen of belasten. Maar waar kan je beginnen?
De officiële aanbevelingen
De richtlijnen om kanker te voorkomen, zijn gelijk aan de adviezen voor een leven na de diagnose kanker en luiden als volgt:
- Eet minimaal 250g groenten en minstens 2 stuks fruit per dag
- Probeer iedere dag 30g voedingsvezels te eten.
- Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit.
- Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
- Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suiker.
- Drink zo min mogelijk alcohol.
- Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker.
(Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds en voedingenkankerinfo.nl)
Voornamelijk plantaardig voedingspatroon
Een voornamelijk plantaardig voedingspatroon, bestaande uit een grote diversiteit aan groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en andere plantaardige voedingsmiddelen is dus een goed uitgangspunt in de strijd tegen kanker.
Als je deze voedingsadviezen opvolgt zal je merken dat je bepaalde gangpaden in de supermarkt volledig over gaat slaan. We zijn de afgelopen 50 jaar veel meer bewerkte voeding gaan eten. Onze vraag naar goedkope voeding en meer gemak heeft geleid tot het huidige aanbod in de supermarkt. We vinden in de winkel vooral industrieel bewerkte voedingsmiddelen die veel (ongezond) vet, veel zetmeel, suiker en toegevoegde houdbaarheids-, kleur- en smaakstoffen bevatten. We zijn compleet anders gaan eten dan onze grootouders, zonder ons bewust te zijn van de consequenties. Het moderne Westerse eetpatroon wordt sterk in verband gebracht met de toename van welvaartsziekten, waaronder ook kanker.
Wil je je lichaam ondersteunen en niet belasten, dan kan je dus beter kiezen voor natuurlijke, onbewerkte voeding. Als je bewerkte voeding laat staan en weer zelf met verse ingrediënten aan de slag gaat heb je grip op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Deze omslag gaat waarschijnlijk niet van de een op de andere dag. Om eerlijk te zijn: Je eetgedrag langdurig veranderen is zo ongeveer het moeilijkste wat er is. Mensen houden nu even van routine. Je zal geduld nodig hebben, een bepaalde handigheid moeten ontwikkelen en meer tijd vrij moeten maken om zelf maaltijden te bereiden. Bovendien moeten smaakpapillen vaak eerst weer wennen aan “echte” voeding.
Wat kan jou helpen om je eetpatroon blijvend te veranderen?
Er zijn verschillende diëten die houvast kunnen bieden, maar het moeilijkste is waarschijnlijk het veranderen van ingesleten patronen rondom koken, maaltijden en eten.
Als je je eetpatroon geleidelijk wilt veranderen en af en toe een nieuw gerecht wilt uitproberen, helpt het om wat inspiratie over gezonde alternatieven op te doen. Je kan hiervoor een kijkje nemen op mijn Instagram-account mrs_broccoli_nl. Hier deel ik makkelijke en gezonde recepten die geschikt zijn voor het hele gezin.
Heb je eerder behoefte aan tips over hoe je je routine kan doorbreken? Schrijf je dan in voor de mini-training over voeding van House of Icho. Je krijgt in deze training waardevolle tips over hoe je stap voor stap gezondere keuzes maakt.
Wil je grote stappen maken en zie je het zitten een intensief programma te volgen? Voeding leeft heeft een prachtig leefstijlprogramma ontwikkelt voor mensen die klaar zijn met de behandeling tegen kanker. Het programma helpt je sneller te herstellen en werkt hopelijk ook preventief.
Misschien ben je ook op zoek naar een specifiek dieet. Voedingsvoorschriften kunnen een waardevolle houvast geven. Als je overtuigd ben van de positieve werking kan een dieet je helpen langdurig een gezonder voedingspatroon te ontwikkelen.
Lees in dit artikel welke kanker-diëten er zijn ter ondersteuning bij kanker.